Home » D:News » Dr. Anthony Pfaff: Inteligenţa artificială, o provocare la adresa legilor şi normelor războiului. ”Nu sunt responsabile pentru acţiunile lor”

Dr. Anthony Pfaff: Inteligenţa artificială, o provocare la adresa legilor şi normelor războiului. ”Nu sunt responsabile pentru acţiunile lor”

Publicat: 18.04.2019
România este un membru cheie al NATO şi poate ajuta alianţa transatlantica să găsească un răspuns integrat la agresiuni, inclusiv la cele din spaţiul informaţional, afirmă Dr. Anthony Pfaff, profesor la Colegiul de Război al U.S. Army, într-un interviu acordat MEDIAFAX şi Monitorului Apărării.

Profesorul american a vorbit, într-un amplu interviu pentru MEDIAFAX şi Monitorul Apărării şi Securităţii (MAS), despre provocările cu care se confruntă Alianţa Nord-Atlantică, punând accentul pe necesitatea de a găsi o soluţie pentru contracararea dezinformărilor şi agresiunilor în spaţiul informaţional.

Un alt subiect major abordat de profesorul american a fost cel al utilizării inteligenţei artificiale (IA) în domeniul militar, menţionând inclusiv riscurile şi provocările generate de folosirea acestor sisteme militare autonome. „Una dintre acestea este că platformele de inteligenţă artificială pot reprezenta provocări la adresa legilor războiului şi normelor asociate cu războiul, deoarece nu sunt responsabile pentru acţiunile lor, încălcările comise de aceasta ar putea rămâne nesancţionate deoarece sunt maşini, deşi acestea iau, de fapt, decizii de viaţa şi de moarte”, a declarat dr. Phaff.

Redăm integral interviul acordat de profesorul Anthony Pfaff:

MEDIAFAX: Cum vedeţi viitorul relaţiei transatlantice în contextul schimbărilor în dinamica securităţii, inclusiv ameninţări cibernetice, ascensiunea populismului, acţiuni tot mai agresive ale Rusiei?

Dr. Anthony Pfaff: Cred că viitorul relaţiei va fi unul solid şi va rezista în timp. Problema pentru alianţă va fi cum să funcţioneze în condiţii de competiţie constantă, care poate lua destul de rapid forma unui conflict armat. Mai mult, având în vedere că toate acestea se întâmplă în diferite câmpuri de activitate, cum ar fi aerian, terestru, în spaţiu cibernetic, în lumea virtuală, precum şi în lumea reală, trebuie să facem o treabă mai bună în a găsi cu un răspuns integrat la orice fel de agresiune, pentru că agresiunea nu este doar doar fizică, ci poate fi şi informaţională. Iar depăşirea acestei provocări va necesita cel puţin trei lucruri, în primul rând, abilitatea de a lucra în spaţiul narativ şi de a fi capabil să contracarezi materialele narative false pe măsură ce apar, poate chiar să acţionăm înainte lor şi cât mai rapid. Va trebui să analizăm moduri, trebuie să înţelegem mai bine modul în care funcţionează domeniile virtual, cibernetic, informaţional etc, astfel încât să le putem restricţiona, putem restrânge capacitatea oricui de a promova dezinformări şi, în final, cred că va trebui să înţelegem că acestea nu sunt doar probleme militare, ci la fel de bine şi politice şi publice. Aşa că este nevoie de programe educaţionale care să ajute oamenii să înţeleagă cum să consume informaţia pe care o primesc, astfel încât guvernele, în special alianţa, să rămână destul de libere în ceea ce priveşte acţiunile politice.

MEDIAFAX: Aş dori, de asemenea, să vă întreb despre implicarea Rusiei sau a altor actori în domeniul mass-media, investiţiile în mass-media şi modul în care aceştia manipulează mass-media?

Dr. Anthony Pfaff: Nu sunt chiar un expert în acest domeniu, tind să mă concentrez mai mult asupra modului în care influenţează deciziile politice şi opţiunile militare. Desigur, folosesc o serie de platforme, cele identificabile publicului, cum ar fi RT (Russia Today, n.red.) şi altele; mai sunt „trolii” pe internet, utilizaţi pe platformele de socializare. Deci, ori de câte ori există o platformă pentru diseminarea informaţiei există o capacitate corespunzătoare de a o exploata.

MEDIAFAX: În contextul evoluţiilor din domeniul securităţii în regiunea Mării Negre, cât de importantă este România pentru NATO şi SUA?

Dr. Anthony Pfaff: Bineînţeles, extrem de importantă, este flancul nostru de sud-est, aşa că, aş spune că România este un membru cheie al alianţei, şi cred că este bine poziţionată, lucru evidenţiat de această conferinţă, pentru a ajuta la începerea soluţionării problemelor despre care am vorbit mai înainte, care schimbă caracterul conflictelor. Şi cred că România face paşi importanţi, va contribui la dezvoltarea alianţei sau la consolidarea alianţei în această privinţă.

MEDIAFAX: Aş dori să vă întreb despre folosirea inteligenţei artificiale (IA) în plan militar şi războiul cibernetic. Cum protejăm IA de inamici ? Cum vor schimba caracterul războiului armele autonome controlate de IA?

Dr. Anthony Pfaff: Mă ocup de inteligenţa artificială şi cred că există câteva preocupări în acest sens. Una dintre acestea este că platformele de inteligenţă artificială pot reprezenta provocări la adresa legilor războiului şi normelor asociate cu războiul, deoarece nu sunt responsabile pentru acţiunile lor, încălcările comise de aceasta ar putea rămâne nesancţionate deoarece sunt maşini, deşi acestea iau, de fapt, decizii de viaţa şi de moarte.

Luând decizii de viaţă şi de moarte, care afectează oameni, desigur că suntem neliniştiţi în legătură cu asta. Deci, răspunsul este că, pentru a răspunde mai direct la întrebare., un răspuns este să avem o convenţie prin care să le interzicem. Problema este că nu toată lumea va semna convenţia respectivă. Pentru a răspunde acelor adversari care au această capacitate, probabil că nu va funcţiona acest lucru, dar poate ceea ce ar trebui să facem este să avem convenţii internaţionale la care toate părţile care dezvoltă această tehnologie să vină să discute norme asociate utilizării ei. Cred că ar fi un pas politic major şi bun de luat.

Acum, în ceea ce priveşte protejarea de inamici, nu ştiu cum putem face asta, informaţiile sunt acolo, o mare parte din această tehnologie are dublă utilizare, deci este dezvoltată în centre civile care nu au prea multe măsuri în domeniul securităţii, aşa că este uşor de găsit şi obţinut. De asemenea, este folosită în aplicaţii comerciale, aşa că este uşor de găsit şi obţinut. Deci nu cred că aceasta este o tehnologie pe care să o putem restricţiona în viitor. S-ar putea să îi controlăm utilizarea, dar nu o vom putea opri. Trebuie să clarificăm despre ceea ce vorbim. Deci, avem inteligenţă artificială, partea cibernetică se referă doar la aspectele legate de reţea, care, după cum se cunoaşte, au baza lor inteligenţa artificială, precum şi inteligenţă umană. Deci, partea cibernetică este doar acea reţea şi ceea ce face reţeaua asta ne face vulnerabili, pentru că alţi oameni pot obţine acces la acea reţea, în mod nedorit. Deci, există o ameninţare privind reţeaua? Da, aceasta reprezintă o vulnerabilitate pe care trebuie să o abordăm şi asta este, de asemenea, foarte dificil având în vedere cât este de extinsă reţeaua.

Dr. Anthony Pfaff a participat marţi la conferinţa MAS: „Punţi de securitate transatlantică pe fondul discrepanţelor dintre marile strategii de securitate-Viziunea României”.

Anthony Pfaff este, în prezent, profesor şi cercetător pentru profesia militară şi etică la Institutul de Studii Strategice (SSI), US Army War College, Carlisle, PA. Colonel în retragere şi ofiţer al zonei de externe (FAO) pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, Dr. Pfaff a lucrat recent ca director pentru Irak în cadrul personalului Consiliului de Securitate Naţională. Ultimul său post activ a fost de consilier militar superior al Departamentului de Stat în perioada 2013-2016, unde a servit în cadrul personalului de planificare a politicilor, oferind consultanţă pe afaceri cibernetice, militare regionale, regiunea Golfului Arab, Iran şi reforma asistenţei sectorului de securitate.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Mințile noastre ar procesa limbajul la fel ca Inteligența Artificială
Mințile noastre ar procesa limbajul la fel ca Inteligența Artificială
De ce azbestul încă apare în unele produse cosmetice?
De ce azbestul încă apare în unele produse cosmetice?
Ignaz Semmelweis: Pionierul igienei moderne și Salvatorul Mamelor. Cum a schimbat un medic istoria medicinei cu un simplu gest
Ignaz Semmelweis: Pionierul igienei moderne și Salvatorul Mamelor. Cum a schimbat un medic istoria medicinei cu un simplu ...
Oamenii de știință au creat cele mai subțiri spaghete din lume
Oamenii de știință au creat cele mai subțiri spaghete din lume
Uber a lansat opțiunea XXL
Uber a lansat opțiunea XXL
Ionel Brătianu, regele neîncoronat care a condus România din umbră şi s-a iubit cu nora lui Cuza şi cu Regina Maria
Ionel Brătianu, regele neîncoronat care a condus România din umbră şi s-a iubit cu nora lui Cuza şi cu Regina Maria
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?
Orașul din România în care va fi construită o fabrică de baterii de 50 de milioane de euro
Orașul din România în care va fi construită o fabrică de baterii de 50 de milioane de euro
Misiunea spațială Hera a primit un asistent AI „prietenos”
Misiunea spațială Hera a primit un asistent AI „prietenos”
Într-o biserică din Elveția, holograma lui Iisus oferă sfaturi credincioșilor
Într-o biserică din Elveția, holograma lui Iisus oferă sfaturi credincioșilor
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări medicilor, nu li se vor da răspunsuri”
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări medicilor, nu li ...
România în Al Doilea Război Balcanic. „Am avut norocul să dăm peste bulgari istoviți, altfel înregistram Turtucaia deja în 1913”
România în Al Doilea Război Balcanic. „Am avut norocul să dăm peste bulgari istoviți, altfel înregistram Turtucaia ...
O nouă teorie a dezvăluit forma fotonilor
O nouă teorie a dezvăluit forma fotonilor
S-a descoperit că astronauții procesează sarcinile mai lent în spațiu
S-a descoperit că astronauții procesează sarcinile mai lent în spațiu
Pământul se încălzește în cel mai rapid ritm din istoria măsurătorilor
Pământul se încălzește în cel mai rapid ritm din istoria măsurătorilor
Holera, „mirosul morții” și Nicolae Iorga
Holera, „mirosul morții” și Nicolae Iorga
Hattie McDaniel, prima persoană de culoare recompensată cu Oscar. „Am făcut ce am putut. Restul…am lăsat în voia Domnului”
Hattie McDaniel, prima persoană de culoare recompensată cu Oscar. „Am făcut ce am putut. Restul…am lăsat în voia ...
Putem preveni ridurile dacă injectăm botox de la 20 de ani?
Putem preveni ridurile dacă injectăm botox de la 20 de ani?